Jeanines portfolio

Voor een learning management system heb ik bijgedragen aan het ontwikkelen van een AI course generator. Als UI/UX designer heb ik onderzoek gedaan, een gebruiksvriendelijke interface bedacht, getest en uiteindelijk ontworpen.

Periode

09/2024 – 12/2024

Rol

UI/UX Designer

Team

1 lead, 1 AI developer en 1 designer

Context

Collow is een startup die een corporate LMS bouwt. Klanten kunnen trainingen bij Collow afnemen, maar ze kunnen ook hun eigen trainingen in het LMS plaatsen. Om klanten te helpen bij het ontwikkelen van hun eigen trainingen, wilde Collow een AI course generator bouwen. Het AI-model dat de trainingen gaat genereren is gebaseerd op 4 variabelen: onderwerp, sector, duur en moeilijkheidsgraad.

Doelen en beperkingen

  • De trainingen die gegenereerd zullen worden, moeten van hoge kwaliteit zijn, gebaseerd op onderwijs-/educatietheorieën en behapbaar voor cursisten.
  • De generator moet een gebruiksvriendelijke interface hebben zodat het proces als makkelijk en snel wordt ervaren.
  • Er is maar een beperkte groep aan mensen beschikbaar die mee kunnen doen aan het onderzoeks- en ontwerpproces.

Onderzoek

Het proces begon met UX research. Samen met de AI developer van het team heb ik verschillende stakeholders en doelgroepen geïnterviewd. Dit waren:

  • De product owners: om erachter te komen hoe de businesspropositie binnen het plaatje past.
  • Onderwijsprofessionals: om te leren hoe lesmateriaal en curricula worden ontwikkeld.
  • Cursisten: om te ontdekken hoe ze het beste leren en lesmateriaal willen verwerken.

Met behulp van NotebookLM kon ik snel en makkelijk patronen ontdekken en inzichten verzamelen.

Geleerde lessen

Respondenten verzamelen

Dit was vooral een uitdaging bij de cursistendoelgroep. Uiteindelijk wisten we iemand te werven door een beloning aan te bieden; een jaar lang gratis toegang tot de trainingsbibliotheek van Collow.

Gestuurde vragen en aannames

Tijdens interviews is het heel belangrijk dat je geen dingen gaat invullen voor de geïnterviewden. Hierdoor kun je ze namelijk al naar een bepaald antwoord sturen met je vragen. Aannames probeerde ik te voorkomen en te minimaliseren door bij antwoorden door te vragen, zoals: “Wat bedoel je precies met productieve les?”

Concept

Met het onderzoek achter de rug en met vele ideeën in petto ging ik aan de slag met een eerste versie van de generator. Hiervoor heb ik lo-fi wireframes gemaakt. 

Ik heb ervoor gekozen om de generator als een wizard vorm te geven. De generator is namelijk een nieuwe feature, dus daar wil je gebruikers doorheen begeleiden. Ook wil je de hoeveelheid nieuwe informatie die ze binnenkrijgen beheersen zodat het niet te overweldigend is. Met een wizard hoeft een gebruiker zich maar op 1 stap tegelijk te focussen.

Voor sommige stappen in de wireframes had ik meerdere versies gemaakt en getest om erachter te komen wat de testers van de verschillende varianten zouden vinden.

Stap 3 - 2 verschillende versies

Klik op de afbeeldingen om in te zoomen.

Stap 4 - 3 verschillende versies

Klik op de afbeeldingen om in te zoomen.

Geleerde lessen

Schets met fineliners

Ik begon met het schetsen van een concept met potlood en gum, maar je loopt het risico te lang te blijven hangen in de schetsfase omdat het zo makkelijk is om foutjes uit te gummen. Daarom ben ik geswitcht naar het schetsen met fineliners. Hiermee forceerde ik mezelf om het echt bij een schets te houden en niet te lang stil te staan bij foutjes.

Verschillende concepten

Ik kwam al snel tot de conclusie dat we de course generator als een wizard vorm wilden geven. Achteraf gezien was het ook goed geweest om meerdere concepten uit te proberen en te testen bij de doelgroepen. Maar ook vanwege beperking in tijd en geld zijn we uiteindelijk voor de wizard gegaan.

Testen

Na het maken van de wireframes heb ik ze getest met 5 testers.

Uitdaging: De mensen die betrokken waren bij het onderzoeksproces kon ik niet uitnodigen om de wireframes te testen.

Oplossing: Ik heb collega’s en werknemers van het moederbedrijf van Collow gevraagd om mee te doen. De meesten waren niet direct betrokken bij het project, dus ze hadden een frisse en onbevooroordeelde blik, maar ze wisten genoeg voor de context rondom het platform en de nieuwe AI course generator. Bovendien waren alle testers op hetzelfde kantoor aanwezig waardoor de testen snel en lokaal uit te voeren waren.

Ik had de wireframes opgehangen en bedekt zodat ze niet de volgende stappen al konden zien voordat ze daar aan toe waren. 

Voor de stappen met verschillende versies liet ik de helft van de groep versie A eerst zien en de andere helft eerst versie B. Zodra ze de stap in hun versie hadden afgerond, liet ik ze het alternatief zien en vroeg ik naar hun mening en welke ze beter vonden.

Geleerde lessen

Sturende vragen

Het is altijd een uitdaging om te voorkomen dat je testers gaat sturen met je vragen en opdrachten. 1 manier was om te vragen ‘was je dit ook opgevallen?’ als ze iets hadden gemist in een stap/scherm waar ik wel graag een reactie op wilde, maar waar ze al aan voorbij waren gegaan.

Andere volgorde

De variabelen voor de AI course generator stonden al vast, maar de volgorde nog niet. Toch had ik deze al vroeg vastgesteld. Ik wou dat ik verschillende volgordes tijdens de test had getest om te kijken hoe daar op werd gereageerd en wat de voorkeur had.

Design

Nadat ik de resultaten van de tests had geanalyseerd, heb ik een definitief ontwerp gemaakt met de beschikbare component library en branding van het bedrijf.

Design

Nadat ik de resultaten van de tests had geanalyseerd, heb ik een definitief ontwerp gemaakt met de beschikbare component library en branding van het bedrijf.

Conclusie

Het was een leuk en interessant project om aan te werken, vooral omdat ik kon samenwerken met mensen met andere achtergronden, zoals de AI developer van het team.

Geleerde lessen

Prioriteiten stellen

Met een beperkt budget en beperkte tijd was het belangrijk om prioriteiten te stellen. Ik wilde de onderwijsprofessionals bijvoorbeeld ook graag uitnodigen voor de usability test, maar omdat ze maar beperkt beschikbaar waren heb ik uiteindelijk de diepte-interviews prioriteit gegeven. Die diepte-interviews gaven heel veel nieuwe inzichten en ideeën en waren enorm leerzaam.

Denk MVP

We wilden het product zo snel mogelijk ontwikkelen zodat we feedback konden gaan verzamelen van echte klanten in real life omstandigheden, dus we moesten kiezen welke van de vele ideeën en inzichten we wilden gaan implementeren. Hierbij moesten we rekening houden met de hoeveelheid tijd, geld en technologische ondersteuning. Dit slaat dus ook weer terug op het stellen van prioriteiten.